Нежить у дитини: як лікувати і як допомогти


Опубліковано 18 Січень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Нежить у дитини: як лікувати і як допомогти


Нежить у дитини: як лікувати і як допомогти

Photo: Freepik


Нежить у дітей – часте явище, яке з’являється внаслідок вірусних інфекцій або алергії. Проблема у тому, що лікувати нежить у дітей доволі важко, адже не хочеться користуватися звичними для дорослих спреями та каплями від нежитю.

«Діти в місті» зібрали практичні поради, які допоможуть облегшити стан дитини та швидше вилікувати нежить.


Виявлення причини


Почніть з визначення причини нежиті. Це результат вірусної інфекції, алергії чи подразників? Це допоможе вам підібрати правильний підхід до лікування. Серед причин нежитю можуть бути наступні:

  • алергія;
  • сезонні застуди та грип;
  • синусит;
  • прорізування зубів;
  • запалення аденоїдів;
  • сухе повітря.

Завжди звертайте увагу на паралельні симптоми, а за потреби – звертайтеся до лікаря.


Як покращити стан



Photo: Freepik


Якщо мова йде про хронічний нежить, можна зробити декілька кроків для полегшення стану.


Сольові назальні краплі

Використовуйте сольові краплі для зволоження та очищення носових ходів. Такі розчини можна використовувати для маленьких дітей, яким важко сякатися. Такі краплі або сольовий розчин допомагають зменшити закладеність носа і покращити дихання.


Читайте також: Нежить та кашель у дитини: як відрізнити хворобу від алергії


Зволожувачі повітря

Встановіть у кімнаті вашої дитини зволожувач повітря. Це особливо актуально під час сезону опалювання, адже повітря у квартирах в цей час дуже сухе. Регулярне зволоження покращує загальний стан носових ходів та полегшує закладеність носа.


Слідкуйте за сном

Звертайте увагу на те, як спить ваша дитина. При закладеності носа необхідно трохи підіймати голову під час сну, підклавши подушку під матрац. Це допомагає зменшити закладеність носа та полегшує дихання.



Photo: Freepik


Назальні аспіратори

Маленькі діти зазвичай не вміють сякатися, тому їм необхідно допомагати позбавитися від слизу. Використовуйте ніжний назальний аспіратор, щоб видалити надлишок слизу.


Уникайте подразників

Проведіть інвентаризацію всього, що оточує вашу дитину, та виключіть подразники зовнішнього середовища. Це може бути тютюновий дим, сильні запахи, побутові алергени, пил.


Теплий компрес

Щоб полегшити стан дитини, можна зробити теплий компрес на область носових пазух. Це може заспокоїти дискомфорт, пов’язаний із закладеністю носа.


Вправи для дітей

Щоб потренувати дихання носика, можна робити з дітьми нескладні вправи. Спочатку закрийте одну ніздрю і декілька разів подихайте другою, після чого змініть сторони. Після цього нехай дитина зробить глибокий вдих, закриє носик і випустить повітря через рот. Також можна спробувати вдихнути через ліву ніздрю, а видихнути через праву.


Лікування нежиті у дітей вимагає поєднання профілактичних заходів і обережного лікування. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем і не займайтеся самолікуванням.


Вам може сподобатися наша стаття: Бабусині секрети: розвінчуємо міфи про лікування в домашніх умовах і не тільки






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук