Що має вміти робити дитина в 6 років?


Опубліковано 01 Березень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Що має вміти робити дитина в 6 років?


Що має вміти робити дитина в 6 років?

Photo: Freepik


У 6 років діти переживають значний когнітивний, соціальний та емоційний розвиток. Саме в цьому віці українські діти йдуть до школи і вчаться самостійності. У 6 років діти вже мають вміти багато чого, включаючи виконання простих справ по дому.

«Діти в місті» зібрали методику з речами, які відповідають віку 6-річних дітей.


Фізичні навантаження


В 6 років дитина вже має брати активну участь в іграх на свіжому повітрі, які розвивають моторику та фізичну форму. Дітки вже можуть навчитися кататися на велосипеді або самокаті, а також плавати. Такі заняття розвивають силу та витривалість.

Щоб дитина відчувала себе активною та здоровою, можете запропонувати їй записатися на спортивну секцію на її смак.


Когнітивний розвиток



Photo: Freepik


Перед школою дитина має навчитися базовим навичкам письма та читання. Заохочуйте вашу дитину писати прості слова та щодня читайте разом. Обирайте книжки, які будуть цікаві дитині. Таким чином, ви виховаєте в ній любов до книжок.

Познайомтеся з основними математичними поняттями за допомогою веселих вправ та ігор. Дитина має вміти рахувати предмети, сортувати фігури і грати в прості настільні ігри, які включають підрахунок і розробку стратегії.


Читайте також: Інтерактивні математичні ігри: розваги з числами


У 6 років у дитини має бути добре розвинута допитливість. Вона має ставити запитання, досліджувати навколишнє середовище та брати участь у різноманітній діяльності разом з однолітками та дорослими.


Робота по дому



Photo: Freepik


Залучайте дитину до домашніх справ. У 6 років вона вже може допомагати вам прибиратися. Наприклад, витирати пил. Також може стати асистентом на кухні, допомагаючи сервірувати стіл або робити сандвічі.

Обов’язково навчайте дитину прибирати за собою та у своїй кімнаті. У 6 років дитина вже має складати за собою іграшки, прибирати на робочому столі.

Також дитину можна залучати до догляду за кімнатними рослинами та тваринами. Діти можуть допомагати прибирати листя з двору або поливати квіти. Також вони можуть годувати тварин.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Цікаві пригоди для дітей: від саду до столу


Соціальні та емоційні навички


Перед школою у дитини вже мають бути добре розвинуті соціальні навички, адже в школі їй доведеться будувати нові дружні та приятельські стосунки. Сприяйте тому, щоб ваша дитина спілкувалася з однолітками, ходила на гуртки або брала участь у заходах разом з іншими дітками. Особливо актуально це для тих дітей, які не відвідували дитячий садочок.

Допомагайте дитині розвивати емоційний інтелект, щоб вона краще орієнтувалася під час спілкування з новими людьми. Також навчайте дітей стратегіям позитивної емоційної регуляції.


Загалом, у 6 років важливо виховувати в дитині самостійність, яка стосуватиметься всіх сфер її життя. Це значить, що дитина не тільки має вчитися сама себе обслуговувати, а й починати робити самостійний вибір. Наприклад, що з’їсти або який гурток обрати. В цьому віці діти активно досліджують навколишній світ і розвивають навички, які формуватимуть їхнє майбутнє.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук