Психічні розлади у дітей: лікар пояснив, на що звернути увагу


Опубліковано 05 Березень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Психічні розлади у дітей: лікар пояснив, на що звернути увагу


Психічні розлади у дітей: лікар пояснив, на що звернути увагу

Photo: Freepik


Батьки завжди прагнуть забезпечити своїм дітям щасливе і здорове майбутнє. Але є речі, які не підвладні людині. Проблеми зі здоров’ям, у тому числі з психічним, нерідко з’являються без чиєїсь вини. Головне в такому випадку – це вчасне діагностування та допомога.



«Діти в місті» розбиралися, які психічні розлади зустрічаються у дітей, та поставили питання лікарю психіатру, дитячому психіатру, когнітивно-поведінковому консультанту Оксані Ведь.



Психічні розлади у дітей


За словами Оксани Ведь, поширеність розладів психіки та поведінки серед дітей складає 5%, а серед молоді - 10%.


«На першому місці за поширеністю – розлад дефіциту уваги та гіперактивності, РДУГ (за різними даними, від 7 до 8%). З дітьми дошкільного віку найчастіше звертаються з затримками мовленнєвого та психічного розвитку», - розповідає вона.


Дитячий психіатр додає, що в шкільному і підлітковому віці найчастіші запити – це РДУГ, а також тривожні та депресивні стани.


Найчастіше у дітей діагностують:

  • Розлад дефіциту уваги та гіперактивність (РДУГ). Люди з цим розладом мають проблеми з увагою, гіперактивністю та імпульсивністю. Дітям із РДУГ важко зосередитися, спокійно сидіти, виконувати інструкції та керувати своїми імпульсами.
  • Тривожні розлади є доволі поширеними серед людей. У багатьох вони починаються ще з дитинства. Симптомами тривожних розладів є надмірне занепокоєння, страхи, фізичні реакції на стрес, такі як головний біль або біль у животі. Також діти з тривожними розладами можуть уникати ситуацій, яких бояться.
  • Депресія зустрічається у підлітків і проявляється у вигляді постійного смутку, дратівливості, соціальної замкнутості.
  • Розлад аутистичного спектра. РАС – це розлад розвитку, який впливає на соціальне спілкування та поведінку. Діти з РАС можуть мати труднощі з соціальною взаємодією, проблеми зі спілкуванням, повторювану поведінку та сенсорну чутливість.


Вам може бути корисна наша стаття: Коли діагностувати і як лікувати розлад аутистичного спектру: коментарі психіатра


Як вчасно помітити проблему



Photo: Freepik


Дитячий психіатр Оксана Ведь наголошує, що у випадку психічних розладів важливо вчасно помітити проблему, щоб не гаяти часу і почати втручання. Вона назвала симптоми, по яких можна помітити, що у дитини є проблеми.


«Вже з 1 року ми бачимо, чи є затримка розвитку мовлення, порушення комунікації, соціальної взаємодії. Тривожні стани можна й з 3 років помітити. Розлад дефіциту уваги та гіперактивності зазвичай проявляється в шкільному віці, як починається навчання», - пояснює лікар.


Оксана Ведь детально описала симптоми, на які варто звернути увагу:

  • До 3 років. Якщо є затримка в розвитку мовлення, є труднощі з розумінням звернення, виконанням інструкцій, не має вказівного жесту, дитина не відзивається на ім’я, то це привід звернутися до лікаря. Необхідно звернутися до педіатра, психіатра та невролога. Вони допоможуть визначити причину, щоб можна було починати займатися з дитиною.
  • Шкільний вік. Якщо дитина має труднощі з зосередженням, концентрацією уваги, робить помилки через неуважність, їй важко всидіти на місці. Якщо через це дитина має проблеми з навчанням та взаємодією з однолітками. Імпульсивність та гіперактивність можуть бути симптомами РДУГ, тому це привід звернутися до лікаря.



Photo: Freepik


  • Підлітки. Якщо у дітей старшого шкільного віку різко змінюється настрій, дитина замикається в собі, починає відмовлятися від хобі та активностей, які їй подобалися. Якщо погіршується апетит і навіть може бути присутня втрата ваги, є самопошкодження, це теж має занепокоїти батьків.


«Тривожні стани також поширені серед дітей. Ці прояви тривоги може бути не видно ззовні, але всередині дитина може страждати від тривоги. Звертайте увагу, якщо дитина чогось уникає чи боїться. Особливо, якщо це спілкування з однолітками, відповіді біля дошки у школі, на уроках, висловлення власної думки», - наводить приклад спеціаліст.


За її словами, тривожні розлади треба лікувати, тому що така тривога може виснажувати дитину.


Що робити?


Оксана Ведь пояснює, що раннє втручання дуже важливе.


«Чим раніше виявляємо розлади, тим швидше дитина отримає допомогу. Психічні розлади самі не проходять з віком, можуть тільки погіршуватись і збирати собі «компанію» ще інших розладів психіки та поведінки», - попереджує психіатр.


За її словами, до чотирьох років мозок дитини дуже нейропластичний, тому важливо при затримках розвитку якнайшвидше починати займатися розвитком навичок, з якими є труднощі.


Вам може знадобитися наша стаття: Що має вміти робити дитина в 6 років?






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук