Проєкти ферментації: вивчення біології в банці


Опубліковано 04 Березень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Проєкти ферментації: вивчення біології в банці


Проєкти ферментації: вивчення біології в банці

Photo: Freepik


Ферментація — це захоплюючий біологічний процес, який століттями використовувався для збереження їжі і не тільки. Такі експерименти доволі легко проводити вдома, наочно демонструючи дітям, як працює біологія.

«Діти в місті» зібрали декілька захоплюючих проєктів ферментації, які батьки можуть робити зі своїми дітьми.


Що таке ферментація?


Ферментація – це бродіння, процес, під час якого різноманітні мікроорганізми (бактерії, дріжджі або гриби) перетворюють цукор на кислоти, гази або спирт. Завдяки цьому процесу створюються нові продукти, які мають унікальні смаки та властивості. Найвідомішими прикладами ферментованих продуктів є йогурт, сир, чайний гриб або квашена капуста.


Читайте також: Пориньте у відкриття: захоплюючі експерименти для дослідження морського світу


Домашні експерименти з дітьми



Photo: Freepik


Дітям дуже сподобається така гра, адже крім нових знань вони матимуть змогу спробувати смачну їжу, приготовану власними руками. От декілька проектів, які можна реалізувати з дітьми.


Домашній йогурт

Щоб приготувати вдома йогурт, можна придбати спеціальні живі культури (бактерії), які використовують для закваски. Найкраще молоко бродить при теплій температурі. Якщо у вас є йогуртниця, це чудово. Ви можете скористатися цим гаджетом, який підтримує стабільну температуру для виготовлення йогурту. Якщо ні, знайдіть стабільно тепле місце у вашій квартирі. Дітям буде дуже цікаво спостерігати за тим, як молоко перетворюється на густий йогурт.


Квашена капуста

Це дуже відома страва, яку полюбляють в Україні. Її доволі легко приготувати. До того ж, вона вважається дуже корисною, оскільки містить корисні пробіотики. Необхідно нашаткувати капусту, змішати з сіллю і щільно укласти в банку. Під час процесу ферментації діти зможуть спостерігати за тим, як все бурлить у банці, а капуста змінює свій вигляд.



Photo: Freepik


Фруктовий квас

Квас – це теж ферментований напій. Його виготовляють з хліба або фруктів. Ви можете приготувати з дітьми фруктовий квас, змішав нарізані фрукти з водою і невеликою кількістю цукру. Дайте фруктам настоятися декілька днів у банці та забродити. У вас має вийти шипучий напій, який діти зможуть спробувати.


Квашені солоні огірки

Домашні огірки відмінно піддаються ферментації. Щоб перетворити їх на смаколики з характерним гострим смаком, необхідно створити розсіл із солі та води, після чого залити огірки в банці разом з такими спеціями, як кріп або часник. Такий експеримент прекрасно демонструє, як можна зберігати овочі та фрукти, маринуючи їх.


Цікаві експерименти з їжею та напоями можуть стати класними освітніми проєктами, адже діти зможуть зрозуміти роль мікроорганізмів у бродінні, спостерігати за змінами текстури, смаку та аромату під час бродіння. Також не забудьте розказати дитині про користь пробіотиків для здоров’я кишечника.


Вам може сподобатися наша стаття: Цікаві досліди з водою вдома






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук