Як правильно облаштувати спальне місце для малюка: практичні поради


Опубліковано 05 Березень 2024 о 12:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Лайфхаки для батьків >  Як правильно облаштувати спальне місце для малюка: практичні поради


Як правильно облаштувати спальне місце для малюка: практичні поради

Photo: rozetka.com.ua


Молоді подружжя, які тільки планують або вже чекають поповнення в сім'ї, часто замислюються про те, як організувати місце для сну дитини. Перші місяці життя малюк більшу частину часу спить, вкрай важливо зробити зону відпочинку безпечною та комфортною. У статті опишемо ключові аспекти правильного облаштування дитячої спальні й надамо кілька практичних порад.


Які бувають ліжка для немовлят


Вибираючи ліжечко для немовляти, варто зупинитись на варіанті, який не тільки вписується в інтер'єр кімнати, але й є комфортним та ергономічним.


Сьогодні представлено велику кількість моделей з різним дизайном та конструкцією:

  1. Класичні. Можуть оснащуватись коліщатками та спеціальними отворами, які дозволяють регулювати висоту ложа. Існують моделі на полозках та з маятниковим механізмом.

  2. Приставні. Мають відкидне бильце, що дозволяє ставити їх впритул до ліжка дорослих. Це значно спрощує процес заспокоєння та годування немовля під час нічних пробуджень.

  3. Колиски. Обладнані коливальним механізмом для полегшення заколисування малюка. Мають невеликі розміри, тому підходять новонародженим та малечі до 6–12 місяців, залежно від росту.

  4. Трансформер. Здатні перетворюватись на ліжка для старших дітей, тому їх можна використовувати протягом довгого часу. Є моделі з вбудованими шухлядами, у яких зручно зберігати одяг чи постільну білизну.

Відстань між рейками на бильцях повинна становити 6–7 см, інакше поміж ними можуть застрягати кінцівки чи голова.


Поради для комфортного та безпечного сну


Щоб малюку було зручно спати, слід віддавати перевагу матрацам, які відповідають віку та стандартам безпеки. Він не повинен бути занадто м'яким. Для правильного формування хребта малюк має спати на достатньо жорсткій, рівній поверхні, тому у перший рік життя не рекомендується використовувати подушки.

Забезпечити оптимальні умови для малюка під час відпочинку допоможуть:

  • м'які захисні бортики, закріплені лише на 3 боках ліжка для кращої циркуляції повітря, — вбережуть немовля від випадкових ударів об тверду поверхню;
  • пристрої для аудіо- чи відеомоніторингу — допоможуть стежити за станом дитини з іншої кімнати та вчасно реагувати на будь-які проблеми;
  • створення затишних умов — температура в кімнаті повинна становити від 18° до 21°С;
  • використання постільної білизни з м'яких натуральних матеріалів;
  • застосування нічника чи світильника з приглушеним освітленням у нічний час.

До ліжок на коліщатках рекомендується додатково придбати спеціальні фіксатори, щоб запобігти мимовільному пересуванню. Не слід залишати на спальному місці іграшки чи використовувати занадто масивні ковдри, адже малюк може випадково вткнутися в них носиком. Це допоможе змалечку привчити дитину до того, що ліжечко призначене для сну, а не ігор.

 





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук