Як зберегти батьківський авторитет, повагу та вплив


Опубліковано 07 Березень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Як зберегти батьківський авторитет, повагу та вплив


Як зберегти батьківський авторитет, повагу та вплив

Photo: Freepik


Звичайно, всім батькам хотілося б на все життя залишатися авторитетом в очах своїх дітей. Коли діти маленькі, єдиним авторитетом для них є значимі дорослі – батьки. Втім, на початку підліткового віку потрохи відбувається сепарація і авторитет батьків втрачається. На зміну йому приходить авторитет значимих однолітків.

Втім, цей процес можна пройти безболісно, якщо в стосунках залишиться повага. «Діти в місті» зібрали поради, які допоможуть вам залишатися в очах вашої дитини значимою дорослою людиною.


Відкрите та чесне спілкування


Основа будь-яких міцних стосунків – довірливе спілкування. Постійний контакт з дитиною допомагає зберегти батьківський авторитет. Якщо дитина постійно ділиться з вами тим, що відбувається в її житті, у школі, у стосунках з друзями, це гарний знак.

Обмінюйтесь з дитиною враженнями, думками та ідеями. Намагайтеся створити вдома сприятливе середовище, де діти не боятимуться висловлювати власну думку та не боятимуться осуду. Практикуйте активне слухання та відкритий діалог. Завжди намагайтеся знайти компроміс та точки дотику з дитиною. Завжди будьте готові вислухати свою дитину, але не витягуйте з неї одкровення.

Будьте щирими з дитиною. Намагайтеся чесно пояснювати свої вчинки або рішення, розповідайте про свої почуття та емоції.


Чіткі правила та обмеження



Photo: Freepik


Авторитет дорослих часто страждає через те, що вони не притримуються власних встановлених правил. Якщо дитина розуміє, що можна порушувати правила та межі, вона обов’язково користуватиметься цим. До речі, це правило діє навіть з меншими дітьми, не тільки з підлітками.

Встановлюйте чіткі та суворі правила, враховуючи вік дитини. Намагайтеся дотримуватися їх із справедливістю та співчуттям. Коли в родині є чіткі правила та справедлива відповідальність за їх порушення, дитина відчуває безпеку завдяки передбачуваності.


Читайте також: Література для батьків: що почитати про виховання та розвиток дитини


Повага до дитини


Повага – це важлива складова будь-яких здорових стосунків. Якщо ви хочете, щоб дитина вас поважала, ви маєте поважати її. Тому не давайте нездійснених обіцянок, а якщо щось обіцяєте – виконуйте це. Дитина перестане вам довіряти, якщо ви постійно не триматимете слово.

Не соромтеся просити вибачення, коли відчуваєте свою провину. Всі ми люди і часто допускаємо помилки. Головне – це вміти їх визнавати та виправляти. Коли батьки просять вибачення у дитини, вони демонструють свою повагу.

Давайте дитині більше самостійності. Не варто коментувати кожну дію та давати поради з кожного приводу. Втручайтеся лише тоді, коли дитина робить щось небезпечне або неприпустиме.


Власний приклад



Photo: Freepik


Звичайно, куди ж без цього. Пам’ятайте, що діти завжди наслідують нас. Саме тому психологи жартома радять виховувати себе, а не дітей. Будьте для дітей зразком, демонструючи своїм прикладом цінності та принципи вашої родини. Поважайте свого партнера та своїх батьків. Діти мають бачити гарний приклад.

Проявляйте любов та підтримку не тільки в словах, а й у справах. Демонструйте навички здорового спілкування, вирішення конфліктів. Будьте самостійними та відповідальними, якщо хочете, щоб ваші діти росли такими самими. Якщо ви даєте дітям пораду, і ви самі маєте слідувати цим порадам. А ще обов’язково приділяйте час собі та своїм інтересам. Дитина має бачити, що ви поважаєте себе та свій час.


Вам може сподобатися наша стаття: Виховання дітей і філософія стоїцизму






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук