Топ ігор, які прокачають когнітивні навички вашої дитини


Опубліковано 08 Березень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Топ ігор, які прокачають когнітивні навички вашої дитини


Топ ігор, які прокачають когнітивні навички вашої дитини

Photo: Freepik


Когнітивний розвиток дитини – тривалий та складний процес, який потребує постійної роботи. Найважливіші навички, яким необхідно навчити дітей, належать до виконавчої функції. Це набір розумових процесів, які дозволяють людям планувати, концентрувати увагу, вчитися та ефективно керувати своїм часом.

Якщо у дитини погано прокачані ці навички, у неї виникають проблеми із навчанням, розумінням прочитаного. Такі діти схильні до імпульсивної поведінки, а також насилу виконують складні завдання та довгострокові цілі.

«Діти у місті» підібрали для вас ігри, які допоможуть розвинути та зміцнити ці навички. Основне завдання таких ігор – навчити дітей дотримуватися правил і контролювати свої імпульси.


Саймон каже (Simon Says)


Класична гра, яка відома на Заході. Вона розвиває навички слухання, підвищує когнітивну гнучкість та вчить контролювати імпульси. У грі беруть участь від трьох людей, один із яких виступає ведучим. Ведучий оголошує вголос різні завдання, додаючи на початок фразу "Саймон каже".

Наприклад, «Саймон каже: підстрибни», «Саймон каже: поплескай в долоні». Гравці повинні виконувати всі вказівки ведучого. Проте треба бути дуже уважними. Коли ведучий озвучує наказ, але не додає слова "Саймон каже", виконувати цей наказ не потрібно.

Варто зазначити, що завдання мають бути дуже простими. Озвучувати їх необхідно досить швидко, щоб гравці якнайшвидше вибували з гри, коли помиляються.


День навпаки



Photo: Freepik


Для цієї гри вам знадобляться картки. Завдання дитини – дивитися на картинки та називати протилежність тому, що на ній намальовано. Наприклад, якщо на картинці зображена кішка, дитина повинна назвати іншу тварину. Якщо на зображенні день, необхідно сказати "ніч". Починайте з простих картинок, поступово ускладнюючи гру.


Матч пам'яті


Ця гра здатна зміцнити пам'ять, а також навчає дітей тримати в голові інформацію та керувати нею. Для гри вам знадобиться набір карток, де зібрані пари. Картки необхідно викласти на стіл, лицьовою стороною донизу. Дитина повинна піднімати картки по черзі, намагаючись якнайшвидше зібрати пари, що збігаються.


Дія навпаки


Ця гра добре тренує увагу та концентрацію. Щоправда, правила вам доведеться встановити самостійно. Головне завдання у тому, щоб дитина робила все навпаки. Наприклад, ви сідаєте, а дитина підводиться. Ви закриваєте рота руками, а вона широко відкриває рота і показує язика. Ви хапаєтесь за вухо – дитина за ніс. І так далі.


Читайте також: Добірка ігор у темряві, які допоможуть дітям упоратися зі страхами


Freeze Dance



Photo: Freepik


Це весела гра, в якій можуть брати участь безліч людей – дітей та дорослих. Усі учасники вільно танцюють під музику, але коли музика вимикається, необхідно замерзнути, завмерти на місці. Ця гра вчить дітей швидко перемикатися з одного завдання на інше і дотримуватися правил.


Різнокольорові слова


Ця гра підійде для дітей, які вже вміють добре читати. Підготуйте або знайдіть текст, де йде перелік кольорів: синій, червоний, зелений. Тільки ці слова мають бути написані іншими кольорами. Наприклад, "синій" має бути написано оранжевим кольором, а "червоний" - зеленим. Дитина має назвати колір кожного слова замість того, щоб прочитати текст.


Ці ігри допоможуть вам весело та невимушено розвивати вашу дитину та її когнітивні функції.


Вам може сподобатися наша стаття: Добірка дитячих ігор для зняття напруги






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук