Масниця в Україні: традиції та рецепти
Опубліковано 13 Березень 2024 о 10:00
Блог Діти в місті Тернопіль > Оглядові статті > Масниця в Україні: традиції та рецепти
Photo: Freepik
Масницю в Україні святкують за сім днів до початку Великого посту. Цього року святкування припадає на 11-17 березня. Це свято в Україні має ще такі назви, як Сирна неділя, Сиропуст, Колодій, Бабське свято. З давніх часів це свято пов’язують з проводами зими. Щороку дата святкування Масниці змінюється, однак звичаї лишаються незмінними.
«Діти в місті» зібрали цікаві факти про Масницю та дізнавалися, які страви варто приготувати на цьому тижні.
Трошки історії
Вперше Масниця згадується ще у дохристиянську епоху, але навіть після прийняття християнства це свято продовжили святкувати, а традиції майже не змінилися. Тиждень святкування буквально був розписаний по днях, включаючи в себе день з іграми, масові гуляння до ранку, ходіння по гостях, вечорниці та смачні застілля.
Цікаво, що звична для багатьох назва «Масляна» - це русизм, адже назва «Масниця» походить від традиції на це свято їсти «масні» страви: масло, сир, сметану. Протягом свята господині готували вареники, запіканки та млинці. Традиція випікати налисники більшою мірою була впроваджена в Україні в 60-х роках, коли радянська влада намагалася нівелювати власну культуру етносів.
Колодій
Доволі цікава та незвична традиція на Масницю – це народження Колодія. В перший день він народжувався. «Народженням» займалися виключно заміжні жінки, після чого колодку (поліно) прикрашали стрічками. Після цього молодиці прив’язували прикрашені колодки до ноги парубка. У кожному селі були свої традиції народження Колодія.
Більш детально про цю традицію та про святкові страви можна подивитися у відео:
Video: Євген Клопотенко
Варто зазначити, що під час Масниці жінки в Україні виконували домінуючу роль. Саме вони були ініціаторами святкувань та веселощів.
Що приготувати на Масницю
Український шеф-кухар Євген Клопотенко пропонує крім звичних тоненьких млинців спробувати на Масницю приготувати автентичні українські млинці на кефірі, які виходять пухкими і товстенькими. Варто також спробувати гречаники – млинці з гречаного борошна.
Млинці на кефірі
Вам знадобиться:
- 650 мл кефіру
- 1 яйце
- 1 ст. л. цукру
- 10 г ванільного цукру
- 200 г борошна
- ½ ч. л. ложки соди
- 5 ст. л. олії
Ретельно перемішайте всі інгредієнти, останньою додайте олію. Смажте млинці на пательні до золотистої скоринки.
Більше рецептів знайдете в цьому відео:
Video: Євген Клопотенко
Ще більше рецептів шукайте в нашій статті: Рецепти млинців: топ-7 найсмачніших млинців до Масляної