Безпечні перевезення малюка в машині: важливі поради


Опубліковано 21 Березень 2024 о 16:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Лайфхаки для батьків >  Безпечні перевезення малюка в машині: важливі поради


Безпечні перевезення малюка в машині: важливі поради

Photo: allo.ua


Відповідно до ПДР України діти віком до 12 років або зі зростом до 145 см обов'язково мають перебувати під час руху автівки у спеціальному кріслі. Штрафи за порушення встановлених правил є мінімальними. Однак набагато більшою є плата, якщо автівка з дитиною всередині потрапить у ДТП. Тому краще дотримуватися важливих рекомендацій. 


Правильний вибір


Відправляючись за дитячим кріслом, враховуйте, що всі представлені моделі класифікують за віком та вагою. Це не маркетинговий хід виробника, а вивірене конструкторське рішення, яке дає змогу забезпечити малюку в автівці максимальну безпеку та комфорт.


Перш ніж обрати модель дитячого автокрісла, зауважте, що анатомічні особливості виробу для кожної вікової групи свої. Завдяки цьому малюк, перебуваючи в машині, надійно зафіксований, його шия, грудна клітина й кульшові суглоби розташовані в правильному положенні й надійно захищені в разі зіткнення.


Правильне встановлення


Автокрісло для малюка необхідно встановлювати виключно на задньому сидінні за пасажирським. Це вважається найбезпечнішою зоною. До того ж навіть не виходячи з автівки, ви зможете контактувати з малюком, запропонувати йому іграшки або пляшку, підтримувати спілкування через дзеркало заднього виду очима. На переднє сидіння пасажира можна встановлювати тільки люльку для новонародженого. Щодо напрямку, то її фіксують спиною до ходу руху. Такий прийом можна використовувати для перевезення дітей до 2 років, але встановлюючи автомобільне крісло позаду проти руху.


Абсолютна заборона на перевезення дитини на руках


Деякі молоді батьки грішать цим, якщо їдуть на невеликі відстані. Вважається, що можна вскочити в машину, проїхати 5–7 км містом і швидко вийти. Однак ніколи не знаєте, де може статися несподівана неприємність. Якщо автомобіль різко гальмує навіть на швидкості до 30 км/год, вага малюка збільшується в 10 разів. Таким чином, з великою ймовірністю він вискочить з рук. Навіть якщо вдасться втримати дитину, закони фізики ніхто не скасовував: від різкого удару є ризик зламати тендітні кістки.


Не можна використовувати ремінь безпеки для дорослих


Засіб розрахований виключно на дорослу людину зростом вище за 1,60 м. Якщо використовувати такий ремінь безпеки для малюка, фіксація буде ні на тих точках, які передбачені конструкторським бюро. Отже, в разі екстреного гальмування чи зіткнення такий ремінь щонайменше завдасть малюкові біль, а щонайбільше — спровокує більш серйозні наслідки: переломи, задухи та інші різновиди травм.


Важлива порада


Купуючи дитяче автомобільне крісло, вибирайте лише новий товар. Використовувати вторинний ринок можна, тільки якщо купуєте сидіння в перевіреної знайомої сім'ї та абсолютно впевнені, що раніше крісло не потрапляло в автомобільні пригоди. Інакше ви не можете бути впевнені в цілісності внутрішньої конструкції. У найвідповідальніший момент вона може підвести.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук