Збільшення ваги під час вагітності: що потрібно знати жінкам


Опубліковано 29 Квітень 2024 о 17:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Здоровʼя >  Збільшення ваги під час вагітності: що потрібно знати жінкам


Збільшення ваги під час вагітності: що потрібно знати жінкам

Photo: Freepik


Набір ваги – це природний процес, який супроводжує вагітність. Вага майбутньої мами збільшується не лише за рахунок росту та розвитку, а й за рахунок змін в організмі.


Норми набору ваги при вагітності озвучуються під час першого візиту жінки до лікаря. Як правило, це від 9 до 15 кг за весь період вагітності. Більшість цієї ваги уходить одразу після пологів.


Що ще треба знати про набір ваги? Розберемося!


Що впливає на збільшення ваги?


Більшу частину ваги жінка набирає під час другого і третього триместрів. У цей час дитина активно росте та розвивається. Значно більшу вагу набирають жінки, які виношують двійню. Крім цього, набір маси тіла залежить від багатьох додаткових факторів.

Перше – це апетит. Деякі жінки погано набирають вагу через складний перебіг вагітності і токсикоз. Це змушує їх часто відмовлятися від їжі, через що їхня вага змінюється не суттєво. А є й зворотна ситуація, коли у жінки прокидається апетит і хочеться багато їсти, або їсти якісь конкретні незвичні продукти. В таких випадках вагітна може набирати навіть більше норми.

По-друге, спосіб життя. Якщо до вагітності жінка вела активний спосіб життя, багато ходила пішки, займалася спортом і продовжує це робити під час вагітності, вона зберігатиме гарну форму і нормальну вагу. Якщо ж жінка веде малоактивний спосіб життя, або ж через ускладнення під час вагітності змушена лежати на збереженні в лікарні, вона може набирати вагу більше норми.


Рекомендації щодо здорового набору ваги



Photo: Freepik


Варто зазначити, що норми набору ваги можуть відрізнятися в залежності від того, якою була вага жінки до вагітності. Так, жінкам з нормальним індексом маси тіла рекомендовано набирати до 15 кг, а жінкам із недостатньою вагою можна набрати аж до 18 кг. А от жінкам з ожирінням, навпаки, рекомендовано тримати вагу під жорстким контролем, адже зайва вага у поєднанні з вагітністю може негативно впливати на загальний стан здоров’я жінки.


То що ж робити?


Вагітність – це не хвороба, тому у більшості випадків не варто себе в чомусь обмежувати або кардинально змінювати свій стиль життя. Найкраще для вагітної жінки – це дотримання збалансованої дієти та правильного харчування. Такий підхід буде найкращим як для жінки, так і для її дитини.

Якщо ви переживаєте за вагу, спробуйте контролювати порції, рахувати калорії або слідкувати за розмірами порцій. Це допоможе вам їсти рівно стільки, скільки потрібно вашому організму, щоб виносити здорову дитину.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук