Як привчити дитину чистити зуби: практичні поради


Опубліковано 03 Червень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Як привчити дитину чистити зуби: практичні поради


Як привчити дитину чистити зуби: практичні поради

Photo: Freepik


Чистка зубів – це щоденна рутина, від якої залежить здоров’я ротової порожнини. Формувати гігієнічні звички необхідно вже з раннього дитинства, хоча іноді це може бути доволі складно. «Діти в місті» зібрали посібник порад, які можна використовувати для того, щоб прищепити дітям гарні звички.


Починайте рано


Не треба чекати підходящого часу для того, щоб навчати гігієни порожнини рота. Починайте чистити ясна дитини ще до появи перших зубів. Коли вже з’являться перші зубки, можна придбати спеціальну маленьку щітку для новонароджених. Таким чином дитина буде потрохи звикати до гігієни порожнини рота.


Додайте веселощів



Photo: Freepik


Всі обов’язкові рутини мають бути веселими, щоб діти їх полюбили. Почніть з того, щоб разом з дитиною обрати класну щітку та зубну пасту. Це можуть бути щітки-іграшки з насадками з улюблених мультиків дітей. А зубна паста в веселих кольорах неодмінно зробить процес більш привабливим.

Використовуйте гаджети та різноманітні ігри, які допомагають діткам не відволікатися від чищення зубів, та й загалом мотивують їх не пропускати процедуру зранку та ввечері. Це може бути таймер або щоденник, де діти відмічатимуть свої досягнення. Це можуть бути спеціальні пісні або мультики, які допомагають діткам навчитися чистити зубки.

Використовуйте систему винагород. Це мотивуватиме дитину не зупинятися та закріпити цю звичку на все життя.


Читайте також: Як зберегти зуби здоровими: поради стоматологів


Навчання


Важливим кроком в процесі прищеплення гарних звичок є освіта. Це значить, що дітей не лише треба мотивувати чистити зуби, а й вчити, чому це важливо, пояснювати, чому ця звичка має бути у пріоритеті.

На початку важливо підтримувати бажання дитини та ініціативу. Навіть, якщо у дитини не виходить правильно чистити зубки. Однак з часом варто включати освітні моменти, розповідаючи дитині про техніку чищення зубів, про мікробів. На допомогу вам можуть прийти книжки, мультики та інші матеріали, присвячені цій темі.

Вже у більш дорослому віці, переконайтеся, що дитина виконує правильні рухи, коли чистить зубки.


Привчайте дитину до стоматолога


Регулярні профілактичні огляди у стоматолога лише підкреслюють важливість гігієни порожнини рота. Попросіть лікаря розповісти дитині про лікування зубів та неприємності, які чекають на тих, хто ігнорує догляд за зубами.

Дуже важливо знайти гарного стоматолога, щоб дитина не боялася стоматологічного крісла та із задоволенням ходила на різні процедури до лікаря.


Наполягайте на своєму


Photo: Freepik


У будь-якій ситуації залишайтеся терплячими та позитивними. Якщо дитина чинить опір і не хоче чистити зубки, не здавайтеся та продовжуйте наполягати на своєму. Будьте наполегливі день за днем. Згодом дитина зрозуміє, що гігієнічні процедури неминучі.


Вам може сподобатися наша стаття: Прищеплення дітям гігієнічних звичок: поради для батьків






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук