Новини освіти в Україні: англійська мова, навчання за кордоном та майстерні в профтехах


Опубліковано 05 Червень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Новини освіти в Україні: англійська мова, навчання за кордоном та майстерні в профтехах


Новини освіти в Україні: англійська мова, навчання за кордоном та майстерні в профтехах

Photo: Freepik


Поки старшокласники здають НМТ, освіту в Україні продовжують потрохи реформувати. Цієї весни високопосадовці встигли затвердити декілька важливих нововведень, які впливатимуть на подальшу освіту наших дітей.

«Діти в місті» зібрали для вас найголовніші новини освіти.


Англійська мова в Україні


В Україні вже давно працюють над тим, щоб підвищити рівень володіння англійською мовою серед населення. Серед нововведень - законопроєкт номер 9432 про застосування англійської мови в Україні. Він передбачає надання англійській статусу мови міжнародного спілкування.

Документом визначається категорія держслужбовців, які мають володіти англійською мовою, щоб отримати посаду. Крім того, всі культурні заходи, музейні експонати та інша інформація тепер має обов’язково дублюватися англійською. Те саме стосується громадського транспорту.

Відтепер більше уваги буде приділятися вивченню англійської, починаючи з дитячих садочків. Це має дати майбутньому поколінню більше конкурентних переваг.


Читайте також: В Україні змінюють підхід до вивчення англійської мови: що відомо на даний момент

Навчання для дітей за кордоном



Photo: Freepik


За підрахунками дослідників, через війну з України поїхало близько 2 млн дітей. Багато з них продовжують паралельно навчатися в українських школах, вивчаючи українознавчі предмети. Щоб полегшити їм навчання, у МОН скоротили освітні програми з українознавчих предметів: української мови, української літератури, історії України та географії.

Зазначається, що ці програми можна буде використовувати для навчання дітей, які пропустили навчання або тривалий час навчалися за програмами інших країн. Це не лише діти, які знаходяться та навчаються за кордоном, а й ті, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях.

Ці програми можуть використовувати не лише школи, а й установи, які навчають дітей у таборах, на гуртках або в недільній школі. Всі інші оцінки, які виставлятимуться в школах за кордоном, дитині будуть пере зараховувати в Україні.


Читайте також: Гранти на навчання для українців за кордоном і не тільки


Майстерні в профтехах


В Україні триває реформування вищої та професійної освіти. В рамках цих реформ, вже виділено гроші на облаштування 88 сучасних майстерень в професійних закладах, де навчатимуть фахівців для відбудови країни. Ще частину майстерень планують створити за кошти міжнародних партнерів.

Зазначається, що в цих закладах освіти українці зможуть швидко опанувати нову професію і знайти роботу. Планується, що безоплатно там навчатимуться ветерани та переселенці. Мова йде про професійні училища, де можна буде опанувати критично важливі для України професії: зварювальники, верстатники, слюсарі та інші робітничі професії. Крім того, вже було створено дві майстерні, де українців навчатимуть керувати цивільними дронами, зокрема наземними і плаваючими.

Наразі професійна освіта в Україні – це пріоритет держави. Цього року професійні навчальні заклади отримають більше фінансування та більше нової техніки та сучасного обладнання. Мова йде про верстати, набори інструментів, комбайни, трактори й багато іншого. Трансформація професійної освіти пов’язана з новими викликами, які чекають на Україну як під час війни, так і під час відбудови країни.


Індивідуальні освітні траєкторії



Photo: Freepik


Вища освіта в Україні також зазнає змін. Депутати вже ухвалили законопроєкт, яким дозволили українським студентам самостійно регулювати освітню траєкторію, темп і тривалість навчання. Крім цього, за потреби студенти зможуть змінити спеціальність після року чи півтора навчання.

Мова йде про суміжні спеціальності, які відносяться до однієї міждисциплінарної програми. Наприклад, до програми «Соціальні науки» відносяться декілька спеціальностей: соціологія, соціальна робота та політологія. Перші півтора роки студенти вивчатимуть загальні предмети, а після переходитимуть до цілеспрямованого вивчення своїй спеціальності.

Студенти-контрактники зможуть поєднувати своє навчання з роботою та розтягувати бакалаврську програму на 6-8 років, або, навпаки, проходити її в пришвидшеному темпі – за три роки.

У Міносвіти зазначають, що такі кроки дозволять адаптувати українську освіту до європейських стандартів.


Зверніть увагу на нашу статтю: Новини освіти: кредити на навчання, НМТ-2024 та стипендії для ветеранів






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук