Початок навчального року в Україні, світло в школах та інші новини освіти


Опубліковано 11 Липень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Освіта >  Початок навчального року в Україні, світло в школах та інші новини освіти


Початок навчального року в Україні, світло в школах та інші новини освіти

Photo: Freepik


У зв’язку з серйозними обмеженнями споживання електроенергії освітні відомства змушені корегувати графіки навчання дітей в різних регіонах. Цього року діти в різних областях розпочнуть навчання в різний час. Все залежатиме від рішень на місцевому рівні, хоча в Міносвіти й не рекомендували починати навчальний рік раніше. Ще більше новин читайте в освітній добірці, яку підготували для вас «Діти в місті».


Зверніть увагу на нашу статтю: Путівник по приватних школах Тернополя 2023-2024 н.р.


Фінансова грамотність



Photo: Freepik


З 2025 року в українських школах з’являться уроки з фінансової грамотності – курс «Підприємництво та фінансова грамотність». Їх почнуть викладати у 8-х класах, а з 2026 року – для учнів 9-х класів. Такі уроки впроваджують в рамках Національної стратегії розвитку фінансової грамотності в Україні.

В цілому, в рамках цієї стратегії плануються заняття для дошкільнят, школярів та студентів, але все впроваджуватиметься поступово. Головна мета – підвищити фінансову обізнаність серед населення та у перспективі допомогти українцям ефективно управляти своїми фінансами в будь-яких умовах.


Читайте також: Коли та як вчити дітей фінансової грамотності: поради експерта


Сонячні панелі в школах


У зв’язку зі складною ситуацією в енергетиці, Міносвіти доручило закладам освіти якнайшвидше встановити об’єкти сонячної (вітрової) генерації.

Про це йдеться в листі міністра освіти Оксена Лісового, яке було розіслано закладам освіти. У листі зазначено, що освітні заклади мають забезпечити безперебійну діяльність, тобто, щоб світло не вимикалося, а перебої в енергетиці не впливали на освітній процес.

Крім цього, в закладах освіти мають провести навчання співробітників, студентів та учнів, що стосуватиметься підвищення енергоефективності та енергозбереження.

Варто зазначити, що в листі не йдеться про те, чиїм коштом мають встановлюватися сонячні панелі, однак є вимога прозвітувати про виконану роботу.


Початок навчального року



Photo: Freepik


Навчальний рік у деяких школах цього року розпочнеться раніше традиційного.


Наразі відомо, що:

  • У Львові діти підуть до школи 19 серпня. Таке рішення прийняв Штаб підготовки міста до зими. Більш ранній початок навчання має гарантувати, що діти навчатимуться повноцінний навчальний рік.
  • В Івано-Франківську заявили, що інформація про початок навчання 19 серпня неправдива. Учні міста підуть до школи 1 вересня.
  • У Черкасах також планують традиційний старт навчання, однак через кризу в енергетиці розглядають різні варіанти того, як проходитиме навчальний рік.
  • У Чернівцях станом на 9 липня ще вагаються і чекають відповідного розпорядження. Є ймовірність, що діти сядуть за парти 19 серпня, однак остаточне рішення ухвалюватимуть педагогічні ради закладів освіти.
  • У Хмельницькому теж поки не мають остаточного рішення щодо початку навчального року, але планують розпочати 1 вересня.
  • У Києві старт навчання поки що планується на 1 вересня, інших новин чи розпоряджень у київському департаменті освіти не було.


Вам може знадобитися наш каталог: Репетитори та тьютори для дітей у Тернополі






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук