Як рятувати дитину в сильну спеку


Опубліковано 12 Липень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Як рятувати дитину в сильну спеку


Як рятувати дитину в сильну спеку

Photo: Freepik


Екстремальна спека накрила Україну. Прогнози погоди обіцяють підняття температури до 40 градусів. Все це ускладнює відсутність світла та неможливість користуватися кондиціонерами. В таку спеку буває важко вберегти дітей від перегрівання та теплових ударів. «Діти в місті» зібрали поради, які допоможуть вам покращити стан дітей в таку спеку.


Особливості терморегуляції


Діти більш важко переносять спеку, оскільки терморегуляція у них ще не така ефективна як у дорослих. Саме тому батькам не можна орієнтуватися на себе, адже дитячому тілу охолодитися набагато важче, ніж дорослому.

Під час фізичної активності діти виділяють більше тепла, ніж дорослі. При цьому вони менше потіють. Тому варто дотримуватися низки правил, щоб вберегти дитину від таких станів, як теплове виснаження та тепловий удар.


Читайте також: Тепловий удар у дитини: симптоми та перша допомога


Дотримуємося правил



Photo: Freepik


Перше, за чим треба слідкувати, це водний баланс. Слідкуйте, щоб дитина постійно пила воду і на період сильної спеки повністю викличте з раціону газовані напої та напої, що містять багато цукру. Краще пити звичайну воду, яка добре тамує спрагу. Але часом її буває недостатньо, тому що людина потіє і втрачає багато солей (магній/калій/натрій/хлор). Щоб підтримувати водно-сольовий баланс необхідно також пити мінеральну воду, таку як Боржомі, Регідрон тощо.


Важливо! Дитина може не відчувати спрагу, тому варто час від часу давати їй попити.


Друге – це харчування. Під час сильної спеки не хочеться їсти і це нормальний стан організму. Якщо ви будете їсти трохи менше звичних порцій в цей період, це непогано. Крім того, в спеку варто віддавати перевагу продуктам, які містять багато води (фрукти та овочі), а також продуктам, багатим на калій. Це пов’язано з тим, що під час сильного потовиділення ми втрачаємо багато калію. Підійдуть такі продукти, як молода картопля з зеленню, банани, кунжут, броколі та шпинат.

Третє – це одяг та захист. Не виходьте з дому без капелюхів з широкими полями, сонцезахисних окулярів. Віддавайте перевагу закритому одягу вільного крою та світлих тонів. Саме такий одяг допомагає підтримувати хорошу терморегуляцію. Це означає, що замість топа чи майки краще вибрати туніки чи сорочки з довгим рукавом. Для маленьких дітей є навіть туніки із каптуром, щоб захистити голову від сонця.

Також обов’язково використовуйте сонцезахисний крем із SPF не менше 30.


Графік дня


Екстремальна спека потребує передивитися звичний графік дня та, можливо, відмовитися від деяких активностей. Скоротіть прогулянки на свіжому повітрі, якщо немає змоги гуляти в сильному затінку, де комфортна температура повітря. Відмовтеся від занять спортом, якщо вони проходять в приміщеннях без кондиціонування. Річ у тім, що в сильну спеку організм і так дуже виснажується, а серцево-судинна система має велике навантаження. Навантажувати її ще більше не найкраща ідея.

Звичайно, мова не йде про те, щоб відмовитися від активностей на все літо. Мова йде саме про екстремальні температури, коли краще себе поберегти.


Як рятуватися від спеки вдома



Photo: Freepik


Щоб полегшити перебування вдома, можна придбати портативні вентилятори, які працюють від павербанків. Такі гаджети не врятують від спеки, але додадуть трохи комфорту.

Частіше ходіть в душ або використовуйте охолоджені компреси, щоб допомогти тілу регулювати температуру. Вологу тканину необхідно класти на шию та зап’ястки.

Якщо ви живете у власному будинку, можна купити невеликий басейн, який слугуватиме гарним місцем для охолодження.

Якщо у вашому домі просто неможливо врятуватися від спеки, подумайте про відвідування громадських місць із системами охолодження, де можна прогулятися і трохи охолонути.


Вам може бути корисною наша стаття: Літо в розпалі: приховані небезпеки, від яких потрібно захистити дитину в спеку






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук