Медицина у смартфоні: для вагітних і породіль з’явилися нові цифрові послуги


Опубліковано 17 Липень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Медицина у смартфоні: для вагітних і породіль з’явилися нові цифрові послуги


Медицина у смартфоні: для вагітних і породіль з’явилися нові цифрові послуги

Photo: Freepik


В Україні продовжують переводити державні послуги в цифровий простір. Віднедавна ще 5 послуг для молодих та майбутніх мам стали доступними онлайн. «Діти в місті» зібрали свіжі новини про послуги, які відтепер можна оформити, не виходячи з дому.


Лікарняний для вагітних


Під час дії воєнного стану було вирішено спростити процедуру формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність вагітних. Це стосується й тих жінок, які тимчасово знаходяться за кордоном. Оформити документ можна онлайн без особистого відвідування українського лікаря. Документ можна буде сформувати навіть на підставі медичних довідок, отриманих за кордоном.

Електронний лікарняний буде сформований, якщо жінка є в реєстрі застрахованих осіб в Україні. Звернутися до українського лікаря онлайн можна вже з 30-го тижня вагітності.


Читайте також: «Буду мамою»: в Україні створений корисний сервіс для вагітних жінок


Початок відпустки



Photo: Freepik


Сьогодні вагітні жінки в Україні можуть самостійно обирати, коли їм йти у допологову відпустку. Раніше жінок відправляли в декрет після 30-го тижня вагітності. Сьогодні вони можуть самостійно, спираючись на своє самопочуття, обрати більш зручний період.

Щоб отримати лікарняний, необхідно подати своєму лікареві заяву із зазначенням дати, з якої жінка хоче розпочати відпустку. Варто зазначити, що загальний термін відпустки зберігатиметься, навіть якщо жінка народить достроково.


Телемедичні присторої для діагностики


Цифровий світ стрімко розвивається. Тепер за допомогою програмного забезпечення на смартфоні вагітні жінки можуть проводити дистанційну діагностику стану плода. Це стало можливим завдяки телемедичній платформі System Carebits та портативним апаратам тококардіографії Sigmafon.

Результати діагностики стають доступними лікарю онлайн, після чого він може проаналізувати отримані діагностичні дані. Ба більше, штучний інтелект, вбудований в девайс, надає аналітичний звіт із понад 30 параметрів.

Ця платформа дає можливість вагітним жінкам не відвідувати лікаря офлайн і контролювати стан здоров’я дитини віддалено. Про доступність цієї послуги необхідно дізнаватися у вашого лікаря.


Дослідження новонароджених малюків



Photo: Freepik


З 2022 року новонароджені малюки проходять перевірку на 21 рідкісне захворювання. Це обстеження допомагає виявити спадкову та вроджену патологію у дитини. Якщо результат позитивний, батьків інформують про необхідність лікування. Важливо виявити хвороби протягом перших 10 днів життя дитини, адже розвиток деяких хвороб можна зупинити.


Читайте також: Допомога новоспеченим батькам: які виплати діють в Україні


Сервіс «єМалятко»


Цей сервіс вже давно спростив життя мільйонам матусь. У цьому сервісі поєднано дев’ять державних послуг, які можна отримати подавши лише одну заяву. Все відбувається доволі просто. Лікар формує медичний висновок про народження дитини, після чого жінці надходить на телефон смс з номером цього висновку. Цей код використовується для подачі заяви на комплексну послугу «єМалятко».

Оформити документи можна самостійно за допомогою порталу державних послуг «Дія» або прямо у пологовому будинку, звернувшись за допомогою до адміністратора. Соціальні виплати можна оформити також через послугу «єМалятко».


Читайте також: Як батьківство перебудовує наш мозок






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук