Правила здорового харчування: як і що їсти під час спеки


Опубліковано 18 Липень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Правила здорового харчування: як і що їсти під час спеки


Правила здорового харчування: як і що їсти під час спеки

Photo: Freepik


Коли температура б’є всі рекорди, спека виснажує та позбавляє комфорту, важливо змінити харчові звички, щоб не нашкодити собі ще більше. Висока температура впливає на наш апетит, травлення та роботу організму в цілому. Тому дуже важливо підбирати такі харчі та напої, які будуть підтримувати нас та підбадьорювати під час рекордної спеки. "Діти в місті" зібрали для вас корисні поради та рекомендації, які допоможуть пережити спеку.


Як скоригувати раціон під час спеки


Зволоження

Небезпечний стан під час сильної спеки – це зневоднення. Коли спека рекордна, наше тіло може втрачати рідину надзвичайно швидко. Особливо, якщо ви змушені довгий час перебувати на вулиці під пекучим сонцем. Вода також допомагає покращити терморегуляцію. Тому вживайте достатньо простої питної води, щоб відновлювати водний баланс.

Необхідно повністю відмовитися від солодких та газованих напоїв. Вони можуть призвести до зневоднення та енергетичних збоїв.


Відмова від важкої їжі

Важка, жирна їжа під час спеки може створити багато неприємностей для вашого організму. Як мінімум, вкрасти у вас всю енергію, адже всі сили організму підуть на травлення та підтримку терморегуляції. При певних умовах важка їжа також може підвищити ризик теплового удару.


Споживання солі та перероблених продуктів

Під час спеки краще відмовитися від солоної їжі, а також перероблених продуктів, таких як ковбаси, сосиски. Такі продукти тільки затримуватимуть вологу і провокуватимуть набряки.


Читайте також: Літо і фастфуд: 5 порад, які збережуть здоров’я дитини


Що їсти під час спеки



Photo: Freepik


Легка їжа

Віддавайте перевагу легкій їжі, яка не створює додаткового навантаження на систему травлення. Добре, якщо ці продукти містять багато води. Найкраще для такої погоди підходять фрукти та овочі, свіжі салати та нежирні білки. Така їжа зволожує та легко засвоюється.

Наприклад, кавун та огірки містять понад 90% води. Вони освіжаючі та універсальні. Для салатів добре підходять шпинат, капуста, рукола. З нежирних білків віддавайте перевагу курячому м’ясу, рибі та бобовим. Нежирні білки легше засвоюються і не виділяють багато тепла під час метаболізму.

Також обирайте цільнозернові продукти, адже вони забезпечують стабільну енергію і при цьому не обтяжують систему травлення.


Зволожуючі напої

Зволоження в таку спеку має вирішальне значення. Крім звичайної води можете пити трав'яні чаї, кокосову воду або воду, настояну зі скибочками цитрусових, ягодами чи огірком. Підійдуть також смузі з додаванням достатньої кількості води. Якщо додати в смузі трохи йогурту чи молока, цей напій стане ще й поживним.


Читайте також:


Більше рекомендацій можна подивитися у відео:



Video: ТСН


Рекомендації щодо харчування у спеку

Спеціалісти радять їсти меншими порціями, але частіше. Втім, ця рекомендація підійде лише тим, у кого немає протипоказань та проблем зі здоров’ям.


Вам може сподобатися наша стаття: Як рятувати дитину в сильну спеку






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук