Як уникнути небезпеки під час купання в водоймі


Опубліковано 24 Липень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Сімейні подорожі >  Як уникнути небезпеки під час купання в водоймі


Як уникнути небезпеки під час купання в водоймі

Photo: Freepik


Липень добігає кінця, а це означає, що літо у самому розпалі. Саме зараз попит на відвідування водойм зростає у декілька разів. А відвідування водойм, на жаль, супроводжується великою кількістю нещасних випадків, які можуть статися як з дітьми, так і з дорослими.

Відпочинок біля води потребує особливої уваги до питань безпеки, оскільки недотримання правил може призвести до серйозних наслідків. Батьки повинні убезпечити своїх дітей від можливих загроз, що чекають на них за межами суходолу. Щоб уникнути небезпечних ситуацій, «Діти в місті» зібрали правила поведінки на водоймах, які важливо знати та виконувати.


Читайте також: Поради батькам: як захистити дитину від теплового удару


Діти та водойми



Photo: Freepik


Для дитини відпочинок біля водойми – це не тільки місце для розваг та веселощів, а ще й зона підвищеної небезпеки. Плавання може бути зіпсованим, якщо не дотримуватись основних правил безпеки на воді. Саме тому важливо, щоб діти знали, як правильно поводитися на воді та на пляжі, і розуміли, чому це так важливо. А навчити цьому їх повинні батьки. Якщо в радіусі 100 метрів є навіть невелика водойма, завдання батьків: ні на хвилину не залишати дитину без нагляду, інакше може статися найстрашніше.

Пам’ятайте! Скільки б років не було вашій дитині, вам не можна спускати з неї очей! Підлітки також вимагають нагляду та уваги, коли перебувають у воді. Тут важливо, щоб відповідальний дорослий чітко розумів, скільки дітей знаходиться під його відповідальністю.



Правила нагляду за дітьми біля водойм


  • Ніколи! Пам’ятайте, ніколи не залишайте дітей без нагляду! Навіть якщо дитина вміє плавати, навіть якщо у водоймі не глибоко!
  • Обирайте водойми з придатним для плавання дном та чистим, обладнаним пляжем.
  • Ознайомтеся з особливостями дна, течією, температурою води та глибиною раніше, ніж дозволяти купатися дитині. Купання дитини лише за погодженням із супроводжуючим дорослим або разом із ним.
  • Місце купання для дитини раннього віку вибираємо та організуємо таким чином, щоб ви були на відстані витягнутої руки або двох кроків.
  • Перебувати у воді рекомендується не більше 10-20 хвилин, при переохолодженні можуть виникнути судоми.
  • Вибираючи надувний плавальний засіб для дитини, пам'ятайте, що вони не можуть гарантувати безпеку дитини на воді.
  • Не дозволяйте дітям запливати далеко. Поясніть їм, що можна не розрахувати своїх сил на повернення до берега, що призведе до перевтоми м'язів або судом.
  • Роздрукуйте та візьміть із собою пам'ятку, як правильно діяти, якщо хтось тоне, і як допомогти у випадку, якщо людина наковталася води та знепритомніла. На пляжі обов'язково дізнайтесь, як швидко викликати рятувальників та де знаходиться найближчий медичний пункт.


Як зрозуміти, що дитина тоне


В уявленні багатьох, коли людина тоне, вона починає бурхливо реагувати, кричати, просити про допомогу і борсатися у воді. Але діти часто тонуть мовчки. Лише одна хвилина неуважності батьків може призвести до трагедії. Ба більше, трагедія може статися скрізь: як у річці чи озері, так і в дитячому басейні.

Коли дитина тоне, вона завмирає, широко розплющує очі. Вона може йти під воду з головою та намагатися відштовхуватися. На перший погляд це навіть може виглядати як пустощі. Іноді дитина може розмахувати руками чи робити інші хаотичні рухи. Також дитина може нахиляти голову назад та відкривати рота. Таке відбувається, коли малюк перестає контролювати ситуацію та йде під воду.


Що робити у разі небезпеки



Photo: Freepik


  • Спочатку людину потрібно правильно покласти. Положення дитини – на спині, голову потрібно максимально розігнути, щоб її рот відкрився.
  • Переконайтеся, що дитина дихає, а її серце б'ється. Для цього прикладіть вухо до її рота, прислухайтеся, чи чуєте ви її дихання, а також чи помітний підйом і опускання грудної клітки. Якщо цього немає, зробіть 5 видихів методом «з рота в рот» або «з рота в ніс і рот» (якщо дитина зовсім маленька).
  • Тільки після цих 5 видихів покличте на допомогу і попросіть викликати швидку, а самі поверніться до потерпілого. Визначте наявність пульсації на сонній артерії (у найменших пульс можна визначити на плечовій або стегнової артерії – попросіть будь-якого лікаря показати ці місця).
  • За її відсутності починайте непрямий масаж серця, чергуючи його зі штучним диханням у співвідношенні 30 натискань на грудну клітку до 2 видихів.
  • Припиняйте реанімаційні заходи лише у трьох випадках:
    • поява самостійного дихання та серцебиття;
    • прибуття бригади швидкої допомоги (уточніть час початку реанімаційних заходів);
    • 30 хвилин з початку реанімації.


Якщо дитина прийшла до тями, її потрібно зігріти: укутати в ковдру, по можливості напоїти теплим солодким чаєм. Фахівці також рекомендують обов’язково дочекатися медиків, адже ускладнення від утоплення можуть проявитися не відразу.


Читайте також: Безпека на воді: правила поведінки для дітей





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук