Навчаємо дитину програвати: поради для батьків


Опубліковано 25 Липень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Навчаємо дитину програвати: поради для батьків


Навчаємо дитину програвати: поради для батьків

Photo: Freepik


У сучасному світі технології розвиваються з неабиякою швидкістю, а люди знаходяться у невпинному русі, змагаючись за першість у всьому. Успіхи та перемоги ставляться на перше місце, тому навички гідно приймати поразки стають все більш важливими та актуальними. Однак, не всі діти, як і дорослі, вміють спокійно реагувати на невдачі.

Для малечі, яка ще не має достатньо життєвого досвіду, поразка може стати справжнім ударом. Коли дитина стикається з ситуацією, у якій вона програє, це може понести за собою негативні наслідки. Наприклад, викликати в неї розчарування в собі, злість на себе та оточуючих або заниження самооцінки. «Діти в місті» готові розповісти вам, як навчити дитину програвати і виховати стійкість і позитивне ставлення до невдач.


Читайте також: Посібник для батьків: як правильно карати дітей та чи варто взагалі?


Чому дитина не вміє програвати?



Photo: Freepik


Одна з найпоширеніших помилок батьків: бажання вберегти свою дитину від усілякого негативу. З одного боку, прагнення захистити дитину – це чудово, але надмірне піклування може призвести до того, що дитина виросте не підготовленою до дорослого життя. Набагато краще навчити її впевнено справлятися з труднощами реального життя, переживати невдачі, тверезо оцінювати свої можливості. І простіше це зробити саме у ранньому віці.

Бажання захистити свою дитину від болю та розчарувань може мати зворотний ефект.

  • Дитина виростає емоційно не стійкою. Діти, які постійно знаходяться під захистом від будь-якого негативу, мають низьку емоційну стійкість. Вони не знають, як реагувати на поразки та невдачі, тому будь-яка складна ситуація може стати для них величезним стресом.
  • Дитина має підвищену тривожність. У процесі дорослішання будь-яка невідома ситуація здаватиметься загрозою. Діти можуть боятися брати участь у нових заходах або пробувати щось нове через страх програшу.
  • У дитини відсутні навички вирішення проблем. Через те, що до цього, дитина не стикалася з негативними ситуаціями, вона не вміє шукати шляхи вирішення проблем. У неї не розвинуте критичне мислення, і вона не здатна самостійно знаходити вихід зі складних ситуацій.


Як поводитись батькам?



Photo: Freepik


Золоте правило – показуйте своїй дитині правильний приклад. Вона – ваше відображення. Підкреслюйте важливість її прагнень, досягнень та наполягайте на важливості помилок, а не лише перемог. Надайте їй можливість самостійно зіштовхнутися із наслідками своїх дій.

  • Ніколи не вимагайте від своєї дитини першості у всьому. Це може призвести до появи у неї синдрому відмінника / відмінниці. Краще, навпаки, підкреслюйте її щонайменші досягнення, підтримуйте її починання.
  • Дозволяйте собі критику, але адекватну. Не потрібно надто нахвалювати дитину або жорстоко критикувати за дрібниці. Навчіться знаходити не тільки мінуси, а й плюси.
  • Контролюйте себе та свої емоції. Ніколи не дозволяйте собі показувати злість або розчарування у складній для дитини ситуації.
  • Ніколи не сваріть дитину та не ображайте її, якщо вона не виправдала якихось ваших очікувань. Діти не зрозуміють причину вашої реакції і почнуть шукати проблему в собі.
  • Вчіть діяти знову і знову. Не вдається зібрати пазл – розбираємо та починаємо заново. Суперник переміг на змаганнях – ми ходимо та продовжуємо наполегливо тренуватися.
  • Навчіть відпускати ситуацію. Іноді дитина намагається та пробує декілька разів, але все одно не виходить. У такій ситуації, можливо, що це той випадок, коли, як кажуть, «не твоє». Головне, пам'ятати, що дитина все одно дуже талановита, просто в чомусь іншому і потрібно знайти справу для неї. От і все.


Читайте також: Невпевнені діти: що вбиває самооцінку дитини і як її підвищити






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук