Чому діти запитують по 100 разів одне й те саме?


Опубліковано 27 Серпень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Чому діти запитують по 100 разів одне й те саме?


Чому діти запитують по 100 разів одне й те саме?

Photo: Freepik


У житті кожних батьків настає момент, коли дитина починає поводитись доволі дратівливо: вона ставить одне і те саме питання знову і знову... і знову... Це може неабияк спантеличити дорослих. Повторювані запитання відображають природну дитячу допитливість і бажання зрозуміти світ навколо них. Для того, щоб допомогти молодим батькам пережити цей виснажливий період, «Діти в місті» розкажуть чому і навіщо діти так роблять.


У чому причини дитячих питань?



Photo: Freepik


  • Незадоволена цікавість. Не всі дорослі можуть правильно поставити навідні питання, якщо перша відповідь їх не влаштувала. Що вже говорити про дітей! Запитання може повторюватись через те, що дитина вас не до кінця зрозуміла. Спробуйте знайти інший підхід та відповісти інакше. В ідеалі варто проілюструвати відповідь картинкою або відео з інтернету.
  • Бажання переконатися у своїх знаннях. Запитання можуть повторюватися, тому що маленькі діти погано розуміють, які речі швидко змінюються, а які залишаються незмінними. Вам очевидно, що відповідь на запитання «Чому тато лисий?» завжди та сама, але на питання «Що ти робиш?» - щоразу різна. А діти розуміють це не так твердо. Спробуйте пояснити у відповідях, які речі змінюються, а які – ні.
  • Прагнення привернути вашу увагу. Часто ціль питання – отримати не інформацію, а порцію уваги. Спробуйте проявити її, наприклад, обійнявши малюка або взявши його на руки. Іноді цього цілком достатньо, щоб «прагнення знань» було вгамоване.
  • Розвиток мовлення та мислення. Повторення іноді допомагає дітям закріпити нову інформацію. Таким чином, вони тренують свої мовні навички та розвивають логічне мислення.
  • Дослідження навколишнього середовища. Питання дозволяють дітям досліджувати світ, отримувати підтвердження своєї інтерпретації подій та явищ, а також будувати свою власну картину світу.
  • Отримання позитивних емоцій. Іноді дитина просить повторити чи сама повторює ситуації, питання, дії для того, щоб отримати позитивні емоції. Наприклад, малюк знає, що минулого разу він подивився мультфільм, і йому було весело та добре від цього. Звичайно, дитина захоче знову відчути цю радість і попросить маму чи тата включити той самий мультик. Ця ситуація може повторюватися багато разів.

Дитячі психологи вказують, що метод повторення – це спосіб розвитку дітей, який є цілком природним. Малюків ніхто не змушує повторювати, вони самі це роблять і розвивають таким чином розумову функцію і розмовну мову.


Читайте також: Виховання дітей: поради та підказки для батьків


Як поводитись батькам?



Photo: Freepik


  • Намагайтеся давати максимально детальні відповіді. Наприклад, з дитиною, яка постійно запитує про похід у розважальний центр, ви можете вийти за рамки простої відповіді «так» і поринути у деталі: «Так, ми йдемо розважатися. Ми підемо о 13:45. Ми йдемо з моєю подругою та її донькою». Це може зменшити занепокоєння у дитини або невпевненість у планах на майбутнє. Також це може допомогти задовольнити її цікавість.
  • Відповідайте спокійно та послідовно. Навіть якщо ви роздратовані і вже перебуваєте на межі, завжди відповідайте терпляче. Таким чином ви допоможете дитині відчути впевненість у своїх знаннях і розумінні того, що відбувається.
  • Спробуйте поставити питання у відповідь. Запропонуйте дитині самостійно відповісти на своє питання. Наприклад: «А що ти думаєш з цього приводу?», «А ти чого хочеш?». Це сприятиме розвитку її самостійності та критичного мислення.
  • Встановіть межі. Якщо питання стає занадто нав’язливим, потрібно пояснити дитині, що ви вже достатньо разів відповіли на нього і запропонувати переключитися на іншу діяльність або тему.


Вам може сподобатися наша стаття: 10 наукових відповідей на дитячі запитання






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук