Перша допомога при укусі павуків


Опубліковано 28 Серпень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Перша допомога при укусі павуків


Перша допомога при укусі павуків

Photo: Freepik


Коли мова йде про павуків, у більшості людей одразу виникає асоціація з Австралією. У багатьох фільмах небезпечні павуки з’являються саме там: джунглі та тропіки – ось місце, де перебувають усі найстрашніші комахи. Звичайно, це помилкове твердження. Перегляд подібних кінострічок викликає у людей впевненість у тому, що, перебуваючи далеко від побаченої місцевості, вони перебувають у повній безпеці. Але, це не так.

В Україні також існує загроза у вигляді отруйних павуків. Каракурти, тарантули, жовтосумі павуки прямо зараз можуть знаходитись за межами вашої домівки. В Україні живе лиш мала кількість небезпечних для людини павуків, тому, якщо ви проживаєте за кордоном, варто бути уважними та дізнатися більше про місцевих комах. А для українців «Діти в місті» зібрали інформацію про небезпечних павуків і сформували інструкцію для ефективної допомоги при укусі одного з них.


Зверніть увагу на нашу статтю: Дитину вжалила оса: перша допомога


Чим небезпечний укус павука?


Рівень небезпеки, перш за все, залежить від конкретного різновиду комахи.


Укус каракурта

Каракурт – єдиний вид павуків в Україні, який може нашкодити здоров’ю людини. Укус каракурта болісний. Зазвичай людина відчуває дію отрути за 15-30 хвилин. Протягом години біль віддає у кінцівки чи живіт. З часом проявляються такі симптоми:

  • пітливість;
  • нудота;
  • підвищена температура;
  • утруднене дихання;
  • болі у м'язах;
  • біль голови;
  • судоми.



Photo: Freepik


Укус тарантула

Тарантул – найбільший павук в Україні. Його можна зустріти у полі, на городі, на пасовищі або на узбіччі дороги.

У МОЗ розповідають, що тарантули, як і інші павуки, не нападають першими. Укус тарантула можна порівняти з укусом бджоли. Він не є смертельно небезпечним для людини, але може спричинити алергічну реакцію.


Укус жовтосумого павука

Жовтосумий павук не плете павутиння, він живе у траві.

Щоліта медики стикаються з двома-трьома випадками укусів цього павука. Так само, як і з укусом тарантула, укус жовтосумого павука не вважається небезпечним для людини, але може спричинити певну алергічну реакцію.


Читайте також: Що робити, якщо вкусив кліщ: покрокова стратегія


Коли і чи потрібно викликати швидку?



Photo: Freepik


Якщо після укусу павука у вас виник набряк обличчя або язика, запаморочення, висока температура, блювання, нудота, зниження тиску або проблеми з диханням – негайно викликайте екстрену медичну допомогу або постарайтеся якнайшвидше дістатися до медичного закладу.


Що робити до приїзду швидкої?


За можливості сфотографуйте, або спробуйте запам’ятати павука. Далі скористайтеся порадами про домедичну допомогу, яку треба надати потерпілому при укусі павука.

  • Промийте уражену ділянку шкіри дезінфікувальним засобом або мильною водою.
  • Забинтуйте рану та накладіть холодний компрес. Зафіксуйте уражену кінцівку.
  • Накладіть пов’язку трохи вище місця ураження.
  • Дайте потерпілому випити багато рідини, знеболювальний та протиалергійний препарат.
  • Контролюйте стан потерпілого, доки не приїдуть медичні працівники.


У медичному центрі лікар огляне місце укусу та викаже рекомендації щодо подальшого спостереження чи лікування, ураховуючи стан здоров’я потерпілого. Якщо після відвідування лікаря у постраждалого почнуть активно проявлятися алергічні реакції на укус та погіршення самопочуття, потрібно знову звернутися до стаціонару для огляду та подальшого симптоматичного лікування.


Вам може сподобатися наша стаття: Алергія у дитини: причини, симптоми та лікування






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук