Дитина соромиться виходити до дошки: як батькам допомогти


Опубліковано 13 Вересень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Дитина соромиться виходити до дошки: як батькам допомогти


Дитина соромиться виходити до дошки: як батькам допомогти

Photo: Freepik


Багато дітей переживають сильний стрес, коли їм доводиться виступати перед публікою. Подібні виступи зазвичай починаються в школі, коли дитину викликають до дошки на уроках. Цей страх та сором’язливість можуть бути від народження, а також можуть бути набутими через неприємний досвід.

«Діти в місті» зібрали поради, які можуть допомогти вашій дитині впоратися зі своєю сором’язливістю та страхами, а також підвищать її впевненість у собі.


Першопричини страхів


Звичайно, перш ніж шукати рішення, необхідно зрозуміти першопричину дитячих страхів, з’ясувати, чого саме боїться дитина. Це може бути страх помилитися на людях і виглядати по-дурному, або страх отримати погану оцінку. Дитина може не вміти формулювати думки. Крім того, над дитиною можуть кепкувати однолітки через зовнішність або особливості поведінки. Причини можуть бути дуже різними і унікальними.

Щоб виявити причину, необхідно ставити дитині відкриті запитання, щоб заохотити її поділитися своїми почуттями. Запитайте, через що саме вона нервує, чого боїться та через що постійно переживає. Визнавайте почуття дитини, не варто казати, що її страхи – це дрібниці. Не варто критикувати та сварити.


Підвищуємо впевненість



Photo: Freepik


Якою б не була головна причина, частіше за все прямо чи побічно вона стосується впевненості в собі. Щоб допомогти дитині почуватися більш впевненою, необхідно зосередитися на її досягненнях і сильних сторонах як у навчанні, так і поза ним. Візьміть за звичку хвалити дитину за маленькі досягнення і перемоги. Поступове укріплення впевненості буде впливати на зниження рівню страхів.

Враховуйте зовнішні чинники, які можуть впливати на впевненість дитини. Це одяг, зачіска та інші речі, якими користується дитина. Якщо школяр буде одягнений в ті речі, в яких йому комфортно, якщо він буде задоволений своїм зовнішнім виглядом, то буде відчувати себе більш впевненим.


Читайте також: Як сформувати у дитини нормальну самооцінку – поради психолога


Прокачуємо навички


Більшість людей не народжуються талановитими ораторами. Вони ними стають. Щоб позбавитися від страху публічних виступів можуть знадобитися тренування. Ба більше, повністю страх може й не зникнути, треба просто навчитися з ним уживатися.


Чим можуть допомогти батьки:

  • створення сприятливого, приймаючого середовища вдома,
  • імітація досвіду класу вдома,
  • рольові ігри,
  • сімейні дискусії та обговорення.

Якщо є можливість, можна віддати дитину на курси ораторського мистецтва або на гурток акторської майстерності. Такі дисципліни допомагають прокачати впевненість у собі та позбавитися страху виступати перед публікою.


Подолання тривоги



Photo: Freepik


В наш час більшість дітей відчувають фонову тривожність, яка у відповідальні моменти може повністю поглинути дитину. Тому буде корисно навчити дитину прийомам подолання тривоги. Це можуть бути прості базові техніки.

Найперше, навчіть дитину глибокому диханню, яке заспокоює в моменти сильної тривоги. Нехай дитина попрактикується робити повільні, глибокі вдихи перед тим, як вийти до дошки.

Навчіть школяра практикувати позитивну візуалізацію. Нехай уявляє, як до дошки та успішно виконує завдання.

Порадьте дитині під час виступу дивитися на предмети, а не на людей. Можна обрати предмет в кінці кабінету та звертатися до нього.


Якою б не була причина дитячої сором’язливості, якщо вона заважає дитині жити та бути активною у соціумі, цю проблему треба намагатися вирішити.


Вам може сподобатися наша стаття: Вправи на підвищення самооцінки дитини






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук