Тиждень медіаграмотності: як навчитися розпізнавати фейки


Опубліковано 22 Жовтень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Тиждень медіаграмотності: як навчитися розпізнавати фейки


Тиждень медіаграмотності: як навчитися розпізнавати фейки

Photo: Freepik


На сьогоднішній день існує неймовірна кількість різноманітних видів медіа: книги, журнали, музика, телебачення, радіо, інтернет, смартфони, ігри, комікси. Під впливом усіх цих технологій люди іноді не усвідомлюють, що піддаються негативному ефекту, тому дуже важливо вміти взаємодіяти з медіа. Питання медіаграмотності набуває все більшої актуальності не тільки в Україні, а й у глобальному світі.

У всьому світі з 24 по 30 жовтня проходить Глобальний тиждень медіаграмотності. Бути медіаграмотним означає бути спроможним знайти те, що шукаєш, вибрати те, що потрібно і визначити, наскільки надійною є ця інформація. «Діти в місті» готові дати вам декілька порад щодо того, як навчитися розпізнавати різні види фейків та пропаганди.


Що таке медіаграмотність?


Медіаграмотність – сукупність навичок та умінь, які дозволяють людям аналізувати, оцінювати та створювати повідомлення у різних видах медіа, жанрах та формах. Медійна та інформаційна грамотність передбачає вміння працювати з будь-якими джерелами інформації (усними та письмовими; аналоговими та електронними/цифровими), а також з усіма видами та типами інформаційних ресурсів.

Україна сьогодні може похвалитися однією із найрозвиненіших систем медіаосвіти в Європі. За останні кілька років у нас з’явилися десятки великих проєктів, а уроки з медіаосвіти вже стали частиною освітньої програми в українських школах. Один із провідних порталів, який займається як моніторингом якості ЗМІ, так і освітніми програмами – це «Детектор медіа». Сайт «StopFake» викриває фейкові новини, а також пропонує посібники з самостійного розвитку навичок виявлення фейків. Українська команда міжнародної організації IREX створила захоплюючу гру з медіаграмотності українською та англійською мовами. Сюжет полягає в тому, що якесь місто було наповнене фейковими новинами, і учасникам гри потрібно їх виявити, щоб урятувати місто.


Чому медіаграмотність – це важливо?



Photo: Freepik


Сьогодні люди живуть у світі медіа, мають різні джерела інформації. І, звичайно, варто вже замислитись кожному, наскільки ця інформація може бути корисною або шкідливою.

Важливо вміти розпізнавати медійну маніпуляцію, яку можна зазнати будь-де. Обдурити може і загальнонаціональний телеканал, і місцеве радіо, і районна газета, і улюблена сторінка у соціальних мережах. Уникнути маніпуляцій допоможе критичне мислення та медіаграмотність. Це саме ті дві життєво необхідні навички сьогоднішнього дня, яких українцям дуже не вистачає. Кожному необхідно виробляти у собі інформаційну «імунну систему».

Найкраще прищеплювати медіаграмотність ще з дитинства через медіаосвітні елементи у навчальному процесі. Дітей потрібно не захищати від медіа, їх потрібно робити активними учасниками медіапроцесу. В інформаційний час людиною, яка створює новини навіть світового масштабу може стати будь-хто. Навіть учень, якщо він має смартфон, інтернет та сторінку в соціальних мережах.


Читайте також: «Дія. Цифрова освіта»: новий портал, який буде навчати українців



Як прокачати свою медіаграмотність?



Photo: Freepik


1. Розвивайте критичне мислення

Однією з основних компетенцій медіаграмотної людини є вміння мислити критично. Критичне мислення вважається однією з гнучких навичок, розвивати які необхідно незалежно від сфери професійної діяльності.


2. Обмежте перегляд недостовірних джерел інформації

Якщо ви помітили, що в якомусь телеграм-каналі публікують очевидні дурниці, це достатній аргумент, щоб обмежити отримання інформації звідти.


3. Не відволікайтеся на те, що не має для вас значення

Вам не обов’язково слідкувати за модними трендами, розуміти політику чи бути в курсі всіх коливань валютного ринку. Ви маєте право чогось не знати, не цікавитися чимось, не стежити за цим.


4. Слідкуйте за якістю

Часто фейком називають будь-яку недостовірну інформацію, навіть якщо її спотворення сталося помилково. Тому надзвичайно важливо перевіряти всю важливу для вас інформацію та узгоджувати її мінімум з двома іншими джерелами.


5. Ігноруйте емоційні маніпуляції

Якщо контент намагається викликати сильні емоції, це часто знак, що мета автора – маніпуляція. Будьте обережні з таким матеріалом і робіть паузу перед тим, як реагувати на нього.


З метою посприяти покращенню медіаграмотності громадян, Міністерство культури та стратегічних комунікацій України щороку проводить спеціальне тестування. Крім того, є багато цікавих матеріалів та тестів на тематичному сайті «Фільтр».






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук