Як підготувати дитину до відвідування садочка


Опубліковано 29 Квітень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Тернопіль >  Розвиток дітей >  Як підготувати дитину до відвідування садочка


Як підготувати дитину до відвідування садочка

Photo: Freepik


Для будь-якої дитини початок відвідування дитячого садка — сильний стрес. Навіть здорова дитина розгубиться, вперше потрапивши в абсолютно нову обстановку, де немає мами, яка допомогла б в ній розібратися, звикнути, освоїтися. Там багато незнайомих дітей, деякі з них плачуть. Ходять чужі дорослі, яких треба слухатися. Вони дають їсти незнайому їжу з чужих тарілок, кладуть спати в незнайоме ліжечко і там немає улюбленого зайця, з яким завжди засинаєш вдома.


Як підготувати дитину до дитячого садочка


Перш за все самі батьки повинні сприймати відвідування дитячого садка не як неминуче зло й привід для тривоги, а як наступний етап розвитку малюка. Якщо є можливість вибору дошкільного закладу, скористайтеся нею, відвідавши кілька садочків і прочитавши відгуки батьків.


Вам може стати у пригоді наша стаття «Корисні поради: як вибрати дитячий садок для дитини»


Це допоможе вам позбутися від неминучих страхів, знизити почуття тривоги, дасть впевненість, що ви вибрали для малюка найкращий варіант. Тому, коли ви почнете розповідати дитині про те, що настане день, і вона буде ходити в дитячий сад, ваші слова будуть щирими і переконливими. І навіть якщо якісь сумніви і тривоги у вас залишилися, ділитися ними в присутності дитини не слід.


Тренування корисних навичок

Photo: Freepik


До того моменту, коли малюк почне ходити в дитячий садочок, він повинен мати уявлення про дисципліну, знати і реагувати на слова «можна», «не можна», «треба». Не зайвим буде навчити його і словами «дякую», «будь ласка» — це полегшить йому взаємодію з іншими дітьми і вихователями.


Навчіть малюка акуратно користуватися ложкою і виделкою, пити з чашок. Він повинен вміти користуватися паперовими серветками і носовою хусткою, витирати руки і обличчя, забруднені під час їжі.

Потихеньку вчіть малюка одягатися самому. Не змушуйте, щоб не викликати протест, а радійте кожному застебнутому самостійно ґудзику і кожній вдалій спробі самостійно взутися. Позитивне підкріплення — найефективніший метод. Важливе вміння — користуватися горщиком. Цьому малюка потрібно починати вчити вже після того, як йому виповниться 1 рік. Засипати малюк теж повинен сам, не потрібно його присипляти й заколисувати — в дитячому садку вихователі цим займатися не будуть.


Купуючи одяг, вибирайте той, який дитина може одягнути самостійно. Спортивні штани підійдуть краще, ніж джинси. Футболки краще, ніж сорочки з дрібними ґудзиками. Ґудзики застібати корисно, звичайно, але ніхто в саду не буде чекати, поки малюк впорається з ними, його почнуть квапити, а він буде нервувати. Плаття для дівчаток беріть без ґудзиків і застібок на спині. Взуття краще на липучках, зимове — без шнурків. Приміряючи взуття в магазині, дайте малюкові взутися і роззутися самостійно. Виходить? Тоді сміливо купуйте.


Вас може зацікавити наша добірка «Путівник по приватних дитячих садочках Тернополя 2021»


Якщо дитину з перших років життя батьки привчають до самостійності і якщо для неї в сім’ї встановлений розпорядок дня, підготовка до дитячого саду не викликає ніяких особливих труднощів, та й адаптація малюка до нових умов пройде швидше.


Психологічна підготовка

Photo: Freepik


Розповідайте маляті про те нове й цікаве, що чекає на нього. Розповідайте про те, як разом з іншими дітками вони будуть гуляти, їсти, спати, займатися з вихователем, як це буде весело й цікаво.


Підкреслюйте, що ходити в дитячий садочок малюк буде тільки вдень, а ввечері його забиратимуть мама або тато. Говоріть з ним про те, що він росте і поступово дорослішає. Що у дорослих є обов’язок ходити на роботу, а у дітей — ходити в садочок, щоб не залишатися вдома наодинці.


У бесідах з іншими дорослими в присутності дитини згадуйте про те, що скоро йому вже належить піти в дитячий садочок. Нехай він сприймає це як привід для гордості і похвалу. Підкреслюйте, що ви разом з малюком готуєтеся до цієї події: вчитеся самостійності, підтримуєте режим дня.


Привчайте дитину до того, що мама не завжди повинна бути поруч. Поступово збільшуйте час, що виділяється для самостійних ігор. До трьох років малюк повинен вміти залишатися, хоч і під наглядом, але на самоті. Виділіть йому спеціальний столик, за яким він буде малювати, ліпити, розфарбовувати картинки.


Підготовка мами й тата до садочка

Photo: Freepik


Можливо вас здивує ця частина нашої статті, але готувати до садочка потрібно не лише малюка, а й маму з татом.

Насамперед потрібно організувати для малюка тренування перед садочком, про які ми писали вище. Деяким батькам важко вчити дитину самостійності, адже їм набагато простіше самотужки одягнути, вмити та нагодувати малюка, аніж навчити його робити це самостійно. Але докладені зусилля того варті.

Не менш важлива й морально готовність до сепарації з дитиною. Якщо ви будете спокійно відпускати дитину в садочок, то і їй буде простіше туди піти. Не потрібно підглядати у вікна садочку, дзвонити вихователю та запитувати як же там ваша кровиночка.


Більше про те, як не варто робити читайте у статті «Топ-10 помилок, яких припускаються батьки у садочку»


Якщо дитина плаче, коли ви підходите до дитячого садка, то нехай відводить тато / старший брат / дідусь. Потрібна людина, якій малюк довіряє, але з якою він не звик плачем домагатися свого. Мами, як правило, дуже часто реагують на плач та готові піти на поводу у маленького маніпулятора.


Важливо, щоб всі члени сім’ї підтримували дитину та одне одного. Найчастіше в період адаптації до садочка батьки стикаються зі складними переживаннями — тривогою, почуттям провини, занепокоєнням. На цьому етапі важливо отримувати допомогу.


Головне для мами — заздалегідь знайти того, з ким ви можете ділитися своїми переживаннями від того, як дитина не буде вас відпускати вранці, після жорсткої розмови з вихователькою, після дитячих плачів й образ.

Головне для тата — пам’ятати, що дитині потрібна не тільки мамина любов, але і ваша. І що всі поради, які даються в статтях з адаптації до садочка мамам, стосуються і вас.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук